دکتر شاه آبادی:
دشت حر: مدیر گروه آموزش و ارتقاء سلامت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با اشاره به شروع فصل گرما و بومی بودن بیماری سالک در مناطق زلزله زده، از مردم خواست نکات بهداشتی برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری را رعایت کنند.
به گزارش دشت حر ، دکتر سارا شاه آبادی در این رابطه گفت: سالک یک بیماری جدی پوستی انگلی است و ضایعه آن به شکل یک زخم بد شکل ممکن است در نواحی باز بدن مانند صورت، دست و پاها برای بیشتر از یک سال باقی بماند و اثرات روانی در بیمار حتی پس از بهبودی را نیز به دنبال داشته باشد.
او گفت: این بیماری در برخی موارد با تهاجم به پلک و بینی ممکن است موجب ایجاد ضایعه ماندگار در چهره بیمار شود و علاوه بر آن ممکن است ایجاد عفونت ثانویه با باکتریها نیز عوارض شدیدی را ایجاد کند.
وی با اشاره به اینکه بیماری سالک از طریق گزش برخی گونههای پشه خاکی آلوده بسیار کوچک که به اندازه یک سوم پشههای معمولی است انتقال می یابد، اظهار داشت: محل زندگی این پشه در جاهای تاریک، سایه و مرطوب مانند لانه موش های صحرایی، اطراف زباله ها، نخاله های ساختمانی و شکاف در و دیوارها است.
او جمع آوری و دفع صحیح زباله ها، نخاله های ساختمانی و کودهای حیوانی، بهسازی محیط و ترمیم شکاف ها و حفره های موجود در دیوارهای مناطق مسکونی و محل نگهداری دام و استفاده از پماد یا قلم دفع کننده حشرات را از جمله راه های پیشگیری از ابتلا به سالک دانست.
نصب توری با سوراخ های ریز بر درب و پنجره ها و استفاده از اسپری های حشره کش در گوشه های کانکس و چادر یک ساعت قبل از خواب، پوشاندن و تمیز نگه داشتن زخم سالک با گاز استریل توسط پزشک، خودداری از خوابیدن در حیاط و محیط های باز در هنگام شب، استحمام مرتب و رعایت نظافت فردی از دیگر راه های پیشگیری از سالک است.
مدیر گروه آموزش و ارتقاء سلامت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در ادامه تأکید کرد افراد باید در صورت وجود هرگونه جوش های روی پوست که ۲ هفته از بروز آنها گذشته و از بین نرفته اند برای تشخیص و درمان به پزشک مراجعه کنند.
شاه آبادی به اهمیت انجام پانسمان ضایعه سالکی توسط پزشک در کنترل بیماری نیز اشاره کرد و گفت: برای جلوگیری از عوارض عفونی و نیز قطع زنجیره انتقال لازم است محل زخم روزانه یک یا دو بار با آب لوله کشی و صابون شسته و با بتادین یا پماد اکسیددوزنگ توسط پزشک پانسمان شود.
وی در ادامه به انواع این بیماری نیز اشاره کرد و گفت: ۲ نوع سالک شهری و روستایی در ایران وجود دارد که در سالک نوع روستایی ترشحات چرکی بر روی زخم وجود دارد و اطراف آن قرمز و برجسته است و به همین دلیل به آن نوع مرطوب گفته میشود.
وی در خصوص نوع شهری نیز افزود: در این نوع از انواع سالک، ضایعه معمولا بدون ترشح و چرک است؛ بنابراین به آن نوع خشک نیز میگویند که ضایعات معمولا بدون درد و خارش است و احتمال عفونت ثانویه با باکتریها نیز وجود دارد.
زمین لرزه ۷٫۳ ریشتری ۲۱ آبان در ۱۱ کیلومتری بخش ازگله در شهرستان ثلاث باباجانی و ۳۲ کیلومتری شهرستان سرپل ذهاب در غرب کرمانشاه ۶۲۰ کشته و ۱۲ هزار و ۳۸۶ مصدوم داشته است.
این زلزله به ۱۰ شهرستان و یک هزار و ۹۳۰ روستای استان کرمانشاه خسارت وارد کرده و براساس ارزیابی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی بیش از ۱۰۰ هزار واحد مسکونی شهری و روستایی آسیب کلی و جزئی دیده اند.
منبع:irna
تاریخ انتشار مطلب:۱۳۹۷/۰۳/۲۸ - ۱۶:۰۷